Een prematuur of te vroeg geboren baby is een baby die geboren wordt op het moment dat hij nog niet ‘rijp’ is. Een baby wordt prematuur genoemd als hij/zij voor de 37 weken geboren wordt.

Prematuur betekent dan ook letterlijk ‘vóór de rijpheid’.

In het ziekenhuis maken de artsen nog een verschil tussen te vroeg geboren en extreem te vroeg geboren. Een baby is extreem vroeggeboren als hij voor de 32 weken geboren wordt.

Als je baby prematuur geboren wordt heeft hij veel zorg en ondersteuning nodig. Vaak weet je als ouder niet wat je moet verwachten en wat er allemaal gaat gebeuren.

Je kunt schrikken als je je kindje in de couveuse zit liggen met al die slangetjes en plakkertjes op het kleine lijfje. Dit is logisch en vaak krijg je hiervoor begeleiding uit het ziekenhuis.

Een premature baby kan de volgende medische problemen hebben:

  • Onrijpheid van de longen
  • Geel zien
  • Niet goed groeien of drinken
  • Temperatuur
  • Te laag suikergehalte
  • Verminderde afweer

Als een baby te vroeg geboren wordt komt hij meestal in een couveuse terecht omdat ze zelf hun temperatuur nog niet kunnen regelen. Een premature baby mag pas naar huis als hij/zij temperatuur kan houden, zelf kan drinken, goed groeit en geen van bovenstaande medische problemen heeft.

Als je baby prematuur geboren word heeft dit veel impact op de ouders. Er komen veel gevoelens op je af en je kunt erg vermoeid zijn. Toch is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen, zodat je er kunt zijn voor je baby. Dit zal niet altijd makkelijk zijn, daarom hieronder een paar tips.

Eenmaal thuis zul je merken dat je kindje last kan hebben van bepaalde reacties, zoals overprikkeld zijn of veel huilen. Dit komt omdat je baby moet wennen aan alle nieuwe geluid en geuren. Neem de tijd om je kindje te laten wennen. Zelf kun je ook een terugslag krijgen omdat je je dan pas beseft wat er allemaal gebeurd is.

Vraag om hulp als je hier behoefte aan hebt, of praat met lotgenoten.

Bron: Ouders van Nu, Henrieke, Bravis Ziekenhuis.

Henrieke’s kindermode

Henrieke’s kindermode is begonnen met het maken van premature kleding naar aanleiding van een vraag hierom. Premature kleding is bijna niet verkrijgbaar in de gewone kledingwinkels. Een premature baby kan vaak nog geen maat 50/56 dragen, omdat hij/zij hiervoor nog te klein is. Ook kan een premature baby niet alle sluitingen op de kleertjes verdragen, dus speciale materialen zijn hiervoor nodig.

Je kunt de kleertjes vinden op: www.henriekeskindermode.nl